Orkiszowe bagietki z żytem i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Poskręcane, powywijane bagietki orkiszowo-pszenne z żytem i suszonymi śliwkami. Przepis powstał bardzo spontaniczne i przypadkowo. Ostatnio po przecenie kupiłam mąkę orkiszową, a termin ważności suszonych śliwek i ziaren żyta w mojej szafce się kończył. Trzeba było wykorzystać te składniki :).

Składniki:

  • Składniki: (na 3 bagietki)

    60 g ziaren żyta+ 1 szkl gorącej wody do zalania
    150 ml letniej wody
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego (wyjętego z lodówki i dokarmionego przynajmniej 6 godzin wcześniej)
    190 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g mąki pszennej typ 550
    10 g soli
    10 g cukru
    50 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
    20 g masła, stopionego i przestudzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Orkiszowe bagietki z żytem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wieczorem zalać ziarna żyta gorącą wodą do pokrycia. Pozostawić w temperaturze pokojowej pod przykryciem na całą noc (ok. 12 godzin). Ziarna powinny zmięknąć. Rano odcedzić je na sicie. Odważyć 80 g i przełożyć do miski (żyto podczas moczenia wchłania wodę, przez co z 60 g namoczonych ziaren otrzymujemy nieco ponad 80 g). Co zrobić z pozostałym żytem? Można użyć do wypieku kolejnego pieczywa lub ugotować i podawać jako zamiennik kaszy.
  • 2. Do odważnego w misce żyta wlać wodę, dodać aktywny zakwas i wkruszyć świeże drożdże. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz masła). Ciasto wyrabiać ręcznie bądź mikserem z hakiem, aż będzie sprężyste i elastyczne. Pod koniec dodać stopione i przestudzone masełko. W razie potrzeby podsypywać ciasto odrobiną mąki.




    Wyrobione przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Miskę z ciastem można również wstawić do lodówki na 7-10 godzin, np. na noc, a rano upiec świeżutkie bagietki na śniadanie : ).




    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami na kuchennym blacie. Podzielić je na 3 równe części (każda po ok. 215 g). Uformować z nich długie wałeczki, każdy wałeczek zwinąć w spiralę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odległościach od siebie- urosną!) na kształt pioruna- powyginać wałeczki raz w lewo, raz w prawo. Oprószyć je mąką pszenną, przykryć ściereczką i pozostawić w spokoju na godzinkę (jeśli ciasto wyrastało w lodówce, przedłużcie czas wyrastania uformowanych bagietek o mniej więcej 30-45 minut).
  • 3. Gdy bagietki ładnie się napuszą rozgrzać piekarnik do 240 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki parze wodnej bagietki będą bardziej chrupiące). Piec przez ok. 13-15 minut, aż pieczywo zacznie pięknie pachnieć i będzie mocno zarumienione. Wyjąć i studzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować