OREO cookies

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czekoladowe ciasteczka przekładane kremem śmietankowym

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 25 ciasteczek

    Kruche ciasteczka (50 szt)
    1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub pszennej),
    1/3 szklanki ciemnego kakao,
    1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub białego),
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
    szczypta soli,
    3/4 kostki miękkiego masła,
    1 łyżka mleka,
    1 jajko,
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Krem:
    1/2 kostki miękkiego masła,
    1 szklanka cukru pudru,
    1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Oreo cookies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, cukier trzcinowy, sodę i sól wymieszać w średniej misce. W małej misce zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy. Miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy, następnie przełożyć ją do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie zmiksować lub zagnieść dłońmi. Blat lekko opruszyć mąką. Rozwałkować ciasto (3-4 mm) i wyciąć 50 niezbyt dużych okrągłych ciasteczek. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12-13 min. w 175°C. Dobrze wystudzić.
  • 2. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na puszystą, białą masę. Wystudzone (nie ciepłe - inaczej masa rozpuści się) ciasteczko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka schłodzić w lodówce, wówczas masa nabierze odpowiedniej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować