1.Mąkę, kakao, cukier trzcinowy, sodę i sól wymieszać w średniej misce. W małej misce zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy. Miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy, następnie przełożyć ją do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie zmiksować lub zagnieść dłońmi. Blat lekko opruszyć mąką. Rozwałkować ciasto (3-4 mm) i wyciąć 50 niezbyt dużych okrągłych ciasteczek. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12-13 min. w 175°C. Dobrze wystudzić.
2.Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na puszystą, białą masę. Wystudzone (nie ciepłe - inaczej masa rozpuści się) ciasteczko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka schłodzić w lodówce, wówczas masa nabierze odpowiedniej konsystencji.
Komentarze