Omlet z buraczkiem i łososiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny omlet z plastrami buraczka i łososiem wędzonym. Pożywny dzięki dodatkowi amarantusa. Świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację, doskonale sprawdzi się również w roli dania obiadowego.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    1 średni burak
    1/3 szklanki amarantusa
    100 g łososia wędzonego w plastrach

    składnik podstawowy dodatkowy:
    5 jajek

    składniki robocze:
    1 łyżka startego sera grana padano
    1 łyżka masła
    kilka gałązek koperku
    sól
    pieprz mielony

    dekoracja:
    listki rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Jajko

Omlet z buraczkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amarantus gotujemy według przepisu na opakowaniu. Buraka gotujemy w łupince, obieramy, studzimy i kroimy w plastry. Łososia kroimy w nieduże kawałki.
  • 2. Jajka roztrzepujemy, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Na patelni o średnicy 26-28 cm roztapiamy masło, wlewamy jajka z kaszą, układamy kawałeczki łososia, plasterki buraka i gałązki koperku. Całość posypujemy serem, przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną.
  • 4. Omlet dzielimy na porcje, dekorujemy listkami rukoli i od razu podajemy.

Porady

Amarantus można zastąpić inną drobną kaszą, np. jaglanką lub kuskusem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Buraki Jajka Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.46 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
omlet z rukolą i pomidorkami

To może cię zainteresować