Odrywany chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz pieprzu.
Krok 2
Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt długiego prostokąta.
Krok 4
Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.
Krok 5
Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 27-30 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze