Odmieniony tort Sachera

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny tort czekoladowy dla miłośników mniej słodkich wypieków

  • 45 min

Składniki:

  • 8 jajek
    1 i 1/5 kostki dobrej margaryny lub masła
    4 tabliczki (po 10 dag) czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    dżem z czarnej porzeczki
    70-80 ml śmietany 30 %
    tłuszcz do wysmarowania formy
    bułka tarta
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Odmieniony tort sachera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Margarynę lub masło ucieramy dokładnie robotem lub mikserem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do utartej margaryny wraz z ostudzoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy do masy mąkę i mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubite białka dodajemy do pozostałych składników i mieszamy delikatnie. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ostudzone ciasto kroimy na dwa krążki. Jedną warstwę tortu smarujemy dżemem porzeczkowym i przykrywamy drugim krążkiem. Śmietanę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną pozostałą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Polewamy całe ciasto przygotowaną czekoladą i podajemy do jedzenia aż polewa całkowicie zastygnie. Jeśli wolimy słodsze ciasta zamiast polewy z gorzkiej czekolady możemy przygotować w takich samych proporcjach polewę z czekolady mlecznej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować