Pyszne, lekkie i kolorowe danie . Łatwo zabrać do pracy czy na uczelnię. Porcja 100 g to tylko 45 kcal, polecam serdecznie:)
Składniki:
120 g kapusty pekińskiej
190 g papryki - ja użyłam różnokolorowej
½ dużej cebuli czerwonej
2-3 ogórki konserwowe
120 g pieczonej lub grillowanej piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros
Sól, pieprz do smaku
Sos:
30 g majonezu light
30 g ketchupu
65 g jogurtu naturalnego 0 %
½ łyżeczki przyprawy gyros
Odchudzona sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Lekko posolić. Papryki lub paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do miski.
2.Cebulę czerwoną pokroić w cienkie pół plasterki, które przed dodaniem do sałatki rozwarstwić palcami
3.Ogórki konserwowe osuszyć i pokroić ukośnie w plastry. Zimne mięso pokroić w paseczki. Przełożyć do małej miseczki i dokładnie wymieszać z przyprawą gyros. Przełożyć do miski, delikatnie przemieszać całość. Skosztować i doprawić według uznania solą i pieprzem.
4.W kolejnej miseczce dokładnie wymieszać składniki sosu, łącząc ze sobą ketchup, majonez jogurt i przyprawę gyros. Sos przelać do sałatki i delikatnie po raz ostatni wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Smacznego!
Komentarze