Spód:
200g ciasteczek orzechowych,
½ szkl. orzechów laskowych,
ok. 100 g rozpuszczonej margaryny,
Masa serowa:
700 g sera twarogowego na sernik,
4 jajka,
½ szkl. cukru,
1budyń waniliowy,
150 g nutelli,
olejek waniliowy,
2 łyżki oleju,
1 łyżka śmietany 12%,
Ciasto nutellowa zebra na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka i orzechy mielimy w blenderze, dodajemy margarynę, wykładamy nimi spód tortownicy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy twaróg, olej i śmietanę, a na końcu budyń w proszku. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy nutellę, do drugiej olejek waniliowy. Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników.
Porady
sernik, ser, twaróg, nutella, przepis_miesiąca1000, sernik zebra, sernik z nutellą
Komentarze