Jogurtowa zebra na spodzie musli

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Pyszna, jogurtowa zebra na zdrowym spodzie z płatków musli i daktyli. Deser idealny.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Spód:
    100 g płatków musli (płatki owsiane, kukurydziane, orkiszowe, rodzynki, kandyzowane mango, rodzynki)
    100 g daktyli
    Sernik:
    1200 g gęstego naturalnego jogurtu (3x400g)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    6 łyżek cukru pudru + 2 łyżki do ciemnej masy jogurtowej
    2 łyżeczki gorzkiego kakao
    2 łyżki kawy zbożowej
    3 pełne łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    3 mandarynki
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Jogurtowa zebra na spodzie musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Musli rozdrobnić w mikserze, daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę. Daktyle dodać do musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.
    Jogurtowiec: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Cienką strużką wlewać żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać kakao, kawę i 2 łyżki cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone mandarynki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Zimną galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Po dodaniu żelatyny do jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z kakao i kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć. Do jogurtowca można użyć dowolnych owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować