Nalewka z aronii

4.48 (162 ocen)

  • 30 min

Nalewka mojej babci

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg aronii
    200 liści z aronii
    1 kwasek cytrynowy
    0,75 l spirytusu
    3 l wody
    2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronie i liście opłukać, zalać wodą i gotować 5 min. Po zagotowaniu odcedzić, wsypać cukier i kwasek cytrynowy, ponownie zagotować. Po zagotowaniu wystudzić, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek.
    Nalewka nadaje się do picia po dwóch tygodniach.

Porady

Nalewka najlepsza po 3 miesiącach, pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz niedokwasocie żołądka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Spirytus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować