To danie pyszne i sycące. Najbardziej lubię kiedy jest ciepłe i chrupiące, ale można je także spożywać na zimno.
30 min
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
• 2 szklanka mąki (ja dałam trochę więcej bo bardzo rzadkie mi wyszło)
• 3 szklanka mleka
• 1 szklanka wody
• 2 jajka
• 2 łyżki cukru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 60 dag sera,
• Cukier waniliowy,
• 2 żółtka,
• Cukier puder do smaku,
• Odrobię mleka
Naleśnikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Do miski wsypać mąkę, proszek, wlać mleko, wodę i wpić jajka. Całość miksować na jednolitą masę.
Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasto naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść około12 dużych naleśników.
2.
Naleśniki, każdy z osobna smarujemy masą serową. Zwijamy jak krokiety. Układamy na blaszce w dwóch rzędach. Całość posypujemy rodzynkami i zalewamy spoiwem. Pieczemy w piekarniku około 40 min w 180°C.
3.Masa serowa: Ser przekładamy do malaksera, dokładamy cukier oraz żółtka. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli ser jest twardy dokładamy odrobinę mleka (3-4 łyżki).
4.Spoiwo: Jajko i białka miksujemy razem, dokładamy ser, śmietanę oraz budyń. Dokładnie mieszamy. Zalewamy naleśniki i zapiekamy
Porady
Naleśniki te podaję z częścią urobionej wcześniej masy serowej oraz rodzynkami.
Komentarze