Naleśnikowy sernik

0 (0 ocen)

  • 30 min

To danie pyszne i sycące. Najbardziej lubię kiedy jest ciepłe i chrupiące, ale można je także spożywać na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    • 2 szklanka mąki (ja dałam trochę więcej bo bardzo rzadkie mi wyszło)
    • 3 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody
    • 2 jajka
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    • 60 dag sera,
    • Cukier waniliowy,
    • 2 żółtka,
    • Cukier puder do smaku,
    • Odrobię mleka

    Spoiwo:
    • 2 białka,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 10 dag sera twarogowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naleśnikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnikowy sernik 1. Naleśniki:
    Do miski wsypać mąkę, proszek, wlać mleko, wodę i wpić jajka. Całość miksować na jednolitą masę.
    Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasto naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść około12 dużych naleśników.

  • Naleśnikowy sernik 2.
    Naleśniki, każdy z osobna smarujemy masą serową. Zwijamy jak krokiety. Układamy na blaszce w dwóch rzędach. Całość posypujemy rodzynkami i zalewamy spoiwem. Pieczemy w piekarniku około 40 min w 180°C.
  • Naleśnikowy sernhik 3. Masa serowa: Ser przekładamy do malaksera, dokładamy cukier oraz żółtka. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli ser jest twardy dokładamy odrobinę mleka (3-4 łyżki).
  • Naleśnikowy sernik 4. Spoiwo: Jajko i białka miksujemy razem, dokładamy ser, śmietanę oraz budyń. Dokładnie mieszamy. Zalewamy naleśniki i zapiekamy

Porady

Naleśniki te podaję z częścią urobionej wcześniej masy serowej oraz rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować