Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy wbijamy 2 żółtka, dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wrzącej śmietanki lub wody, miksujemy tak długo aż masa stanie się biała i puszysta.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu.
3.Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce śmietany i mieszamy na najniższych obrotach.
4.Truskawki rozdrabniamy blenderem, przekładamy do rondelka, dodajemy 50 g posiekanej czekolady i mieszamy aż masa lekko zgęstnieje, studzimy.
5.Dodajemy do masy śmietanowej czekoladowy mus truskawkowy, mieszamy ostrożnie silikonową łyżką. Siekamy 50 g czekolady, również dodajemy do masy i mieszamy.
6.Przekładamy masę do podłużnej silikonowej formy, wyrównujemy powierzchnię, układamy biszkopty, przykrywamy folią, wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.
7.Ostrożnie deser lodowy wyciągamy z formy, dekorujemy posiekaną czekoladą i truskawkami.
Komentarze