olej lub masło do wysmarowania blaszki
Ciasto: 175 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
175 g cukru
175 g masła lub margaryny
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mleka
2 łyżki kokosu
Polewa: 500g cukru pudru
40 g kakao
85 ml gorącej wody
70 g roztopionego masła
250 g kokosu
Najlepsze kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy blaszkę ok 23cm smarujemy ja masłem lub olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
1. Ciasto: do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier, jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy mleko i kokos. Jeszcze chwile miksujemy. Następnie wylewamy gotowe ciasto na brytfankę i pieczemy ok 30-35 min
2.2. W między czasie gdy ciasto się piecze robimy polewę.
Cukier puder mieszamy z kakao i dodajemy gorąca wodę i rozpuszczone masło. Całość miksujemy ok 5 min.
3.3. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ostygnie. Następnie kroimy na niewielkie kwadraty ok 16 sztuk. Najpierw oblewamy polewą a następnie obtaczamy w kokosie.
4.SMACZNEGO !!!
Porady
zamiast mojej polewy możesz zrobić zwykłą tradycyjaną
Komentarze