Najlepsze kokoski

4.5 (190 ocen)

  • 10 min

Bardzo pyszne i łatwe w zrobieniu słodkości

  • 10 min

Składniki:

  • olej lub masło do wysmarowania blaszki
    Ciasto: 175 g mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    175 g cukru
    175 g masła lub margaryny
    3 jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kokosu
    Polewa: 500g cukru pudru
    40 g kakao
    85 ml gorącej wody
    70 g roztopionego masła
    250 g kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najlepsze kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20pym14 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy blaszkę ok 23cm smarujemy ja masłem lub olejem i wykładamy papierem do pieczenia.

    1. Ciasto: do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier, jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy mleko i kokos. Jeszcze chwile miksujemy. Następnie wylewamy gotowe ciasto na brytfankę i pieczemy ok 30-35 min
  • image-22e66uj 2. 2. W między czasie gdy ciasto się piecze robimy polewę.
    Cukier puder mieszamy z kakao i dodajemy gorąca wodę i rozpuszczone masło. Całość miksujemy ok 5 min.
  • image-0t9tp2i 3. 3. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ostygnie. Następnie kroimy na niewielkie kwadraty ok 16 sztuk. Najpierw oblewamy polewą a następnie obtaczamy w kokosie.
  • image-1pow3d5 4. SMACZNEGO !!!

Porady

zamiast mojej polewy możesz zrobić zwykłą tradycyjaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować