Nadziewane podudzie z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zdjąć delikatnie skórę z mięsa tak aby jej nie rozerwać.Przeciąć udziec aby łatwiej było wyjąć dużą kość i małe kostki z mięsa.Rozbić delikatnie tłuczkiem.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praske ,wymieszać z solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.Dodać umyte i pokrojone pieczarki.Poddusić.
2.Na płat mięsa rozsmarować gotową "papką czosnkową". Następnie pieczarki z cebulą,mięso mielone i pokrojony brokuł.
Zwinąć w rulonik od jednej strony do drugiej. Całość polać delikatnie olejem (mięso nie będzie suche)
3.Gotowe mięso delikatnie włożyć do skóry. Aby ładnie sie wszystko trzymało należy skórę związać przy mniejszym nacięciu. Przy większym dobrze jest wbić wykałaczki.
Udziec natrzeć olejem (będzie mieć chrupiącą skórke) i ziołami prowansalskimi.
Włożyć do naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 2 łyżki oleju w celu uniknięcia przypalenia).
4.Piec w tem 180stopni ok 1-1,5godz (zależy od wielkości podudzia)
Podlewać co jakiś czas sosem który powstał podczas pieczenia.
Podawać z gotowanymi warzywami i kulkami ziemniaczanymi.
Porady
Do mięsa mielonego można dać curry.
Dobrze jest wcześniej płat mięsa natrzeć gotową marynatą lub zrobioną z przepisu i zostawić w lodówce na całą noc.
Komentarze