Podudzie indyka z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczone podudzie indyka z pomidorami, cukinią, cebulą, papryką i czosnkiem z bardzo dużą ilością świeżego rozmarynu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Podudzie indyka: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 4 sztuki
    - czerwona papryka duża: 1 sztuka
    - główka czosnku: 1 sztuka
    - cukinia ze skórką: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
    - oliwa z oliwek: 0.33 szklanki
    - świeży rozmaryn - gałązka: 4 sztuki
    - woda: 0.33 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki
    - suszona papryczka peperoncino: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzie indyka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia dokładnie myjemy.
  • 2. Obieramy ząbki czosnku z połowy główki i siekamy.
  • 3. Myjemy dwie gałązki rozmarynu i siekamy.
  • 4. Włączamy piekarnik i nastawiamy 200 stopni.
  • 5. Posiekany rozmaryn, czosnek oraz roztartą papryczkę peperoncino mieszamy z połową oliwy z oliwek oraz solą. Mieszanką tą dokładnie nacieramy podudzia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 6. Wstawiamy indyka do piekarnika na około 30 minut.
  • 7. Cebule obieramy i dzielimy na ćwiartki. Cukinię oraz paprykę kroimy w słupki. Pozostałe ząbki czosnku oddzielamy od siebie.
  • 8. Warzywa skraplamy pozostałą oliwą z oliwek. Po około 30 minutach pieczenia indyka zmniejszamy temperaturę piekarnika na 170 stopni. Dodajemy warzywa, pozostałe gałązki rozmarynu oraz wodę. Pieczemy tak około 20 minut co jakiś czas polewając indyka powstałym sosem. Po 20 minutach dorzucamy pomidorki koktajlowe i całość pieczemy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować