Muszkatołowe ciasteczka w polewie cytrynowo-rumowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, lub włożyć w woreczek śniadaniowy i włożyć na 30 minut do lodówki.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i powycinać foremką dowolny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej cukrem pudrem.
3.Piec około 15 minut w temperaturze 180-200°C.
4.Cukier z wodą gotować do gęstości "na nitkę" cały czas mieszając. po przestygnięciu wyrabiać drewnianą lub plastikową łyżką do białości. Wcisnąć sok z cytryny i dodac rum, wymieszać. Polać wystudzone ciasteczka.
Porady
Ciasteczka można posypać też cukrem pudrem.
Ciepła polewa lepiej się rozprowadza na ciasteczkach.
Najlepiej upiec je tydzień wczesniej - zyskają na kruchości
Komentarze