Muszkatołowe ciasteczka w polewie cytrynowo-rumowej

4.49 (201 ocen)

  • 60 min

Pyszne, świąteczne ciasteczka.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasteczka:
    •250g mąki
    •pół paczki margaryny
    •125g cukru pudru
    •150g mielonych lub drobno posiekanych orzechów
    •3 żółtka
    •saszetka czekolady w proszku
    •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    •50ml rumu

    Składniki do polewy:
    •1/2 szklanki cukru
    •1/4 szklanki wody
    •1/2 cytryny
    •25ml rumu
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Muszkatołowe ciasteczka w polewie cytrynowo-rumowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, lub włożyć w woreczek śniadaniowy i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i powycinać foremką dowolny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej cukrem pudrem.
  • 3. Piec około 15 minut w temperaturze 180-200°C.
  • 4. Cukier z wodą gotować do gęstości "na nitkę" cały czas mieszając. po przestygnięciu wyrabiać drewnianą lub plastikową łyżką do białości. Wcisnąć sok z cytryny i dodac rum, wymieszać. Polać wystudzone ciasteczka.

Porady

Ciasteczka można posypać też cukrem pudrem. Ciepła polewa lepiej się rozprowadza na ciasteczkach. Najlepiej upiec je tydzień wczesniej - zyskają na kruchości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować