Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Faworki w takiej polewie są zarezerwowane wyłącznie dla dorosłych smakoszy.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    szczypta soli
    3 żółtka
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 laski wanilii

    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia

    Polewa:
    4 łyżki miodu
    4 łyżki cukru
    50 g orzechów laskowych
    50 ml ciemnego rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.

    Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta.

    Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem. Polewamy usmażone faworki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować