Murzynek z dżemem

4.5 (146 ocen)

  • 15 min

Zrobiłam go w formie o kształcie serduszka. Prezent zaliczam do udanych, bo widok takiego ciasto samodzielnie przeze mnie upieczonego bardzo ucieszył moich dziadków.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1 czubata łyżka kakao
    10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    2 szkl. mąki
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. oleju (kujawski)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Murzynek z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek z dzemem 1. Wymieszać razem mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.
  • Murzynek z dzemem 2. Jajka wbić do miski miksera, dodać cukier i ubić do białości, następnie kakao, dżem cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać mąkę, oliwę, mleko i wymieszać mikserem.
  • Murzynek z dzemem 3. Formę można wysmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 45-50 min.
  • Murzynek z dzemem 4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić w foremce. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i udekorować np cukrowymi serduszkami i napisem przy użyciu białego pisaka cukrowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować