Muffiny podwójnie czekoladowe

5 (153 ocen)

  • 30 min

Do ciasta dodałam całą tabliczkę białej czekolady, a do kremu czekoladę ciemną o zawartości 70% kakao. Mięciutkie, słodkie muffiny z bardzo czekoladowym kremem.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Mokre:
    100 g masła
    100 g białej czekolady
    2 jajka
    1/2 szkl. mleka

    Suche:
    2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
    1/2 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    250 g mascarpone
    100 g ciemnej czekolady o zaw. 70 % kakao
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki Słodycze

Muffiny podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka włóż masło i rozpuść je, zestaw z ognia i wrzuć połamaną białą czekoladę. Czekolada rozpuści się, wymieszaj ją z masłem i zostaw do ostygnięcia.
  • 2. Ostudzoną czekoladę przelej do misy miksera, wbij jajka, ubij, dodaj mleko. Ubij razem.
  • 3. Do miski przesiej suche składniki, dodaj do mokrych i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blachę na muffinki wyłóż 12 papierowymi papilotkami. Nałóż ciasto do papilotek. Wstaw do piekarnika i piecz 15-17 minut, najlepiej sprawdź patyczkiem czy się upiekły. Nie wydłużaj niepotrzebnie czasu pieczenia, bo będą zbyt suche.
  • 4. Krem: czekoladę rozpuść. Do misy miksera przełóż mascarpone, dodaj cukier puder i ubij. Wlewaj schłodzoną czekoladę i miksuj. Na koniec dodaj masło. Krem przełóż do szprycy z ozdobną końcówką i dowolnie ozdabiaj muffiny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować