Do ciasta dodałam całą tabliczkę białej czekolady, a do kremu czekoladę ciemną o zawartości 70% kakao. Mięciutkie, słodkie muffiny z bardzo czekoladowym kremem.
30 min
Składniki:
Ciasto:
Mokre:
100 g masła
100 g białej czekolady
2 jajka
1/2 szkl. mleka
Suche:
2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 g mascarpone
100 g ciemnej czekolady o zaw. 70 % kakao
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
Muffiny podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka włóż masło i rozpuść je, zestaw z ognia i wrzuć połamaną białą czekoladę. Czekolada rozpuści się, wymieszaj ją z masłem i zostaw do ostygnięcia.
3.Do miski przesiej suche składniki, dodaj do mokrych i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blachę na muffinki wyłóż 12 papierowymi papilotkami. Nałóż ciasto do papilotek. Wstaw do piekarnika i piecz 15-17 minut, najlepiej sprawdź patyczkiem czy się upiekły. Nie wydłużaj niepotrzebnie czasu pieczenia, bo będą zbyt suche.
4.Krem: czekoladę rozpuść. Do misy miksera przełóż mascarpone, dodaj cukier puder i ubij. Wlewaj schłodzoną czekoladę i miksuj. Na koniec dodaj masło. Krem przełóż do szprycy z ozdobną końcówką i dowolnie ozdabiaj muffiny.
Komentarze