Babeczki "Kwiatki na łące"

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto z dodatkiem szpinaku, który nadał pięknego, wiosennego koloru. Udekorowane orzeźwiającym kremem cytrynowy w postaci kwiatków :)

Składniki:

  • Babeczki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    200g masła
    450g szpinaku mrożonego
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM CYTRYNOWY:
    1 jajko
    1 żółtko
    2/3 szklanki cukru
    50g masła
    1/4 szklanki soku z cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    125g mascarpone
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Babeczki "kwiatki na łące" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem na gładkie puree.
  • 2. Jajka utrzeć do białości z cukrem i wlać powoli rozpuszczone, przestudzone masło. Po rozpuszczeniu należy zebrać wytrącone białko. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach miksera połączyć. Na końcu dodać szpinak i zmiksować. Ciasto wlewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w 180*C przez ok 25min.
  • 3. Żółtko, jajko i cukier wsypać do garnuszka. Roztrzepać i postawić na małym płomieniu. Dodać masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić. Odłożyć 3 łyżki zimnego kremu cytrynowego, a resztę wymieszać z kremem śmietankowym. Wystudzonym babeczkom ściąć wyrośnięte "górki", które należy rozkruszyć. Użyłam rozdrabniacza. Wierzch posmarować cienką warstwę kremu i przykleić okruchy ciasta.
  • 5. Do worka cukierniczego z końcówką do robienia listków włożyć na brzeg 2 łyżki kremu cytrynowego. Wypełnić kremem cytrynowo-śmietankowym. Wyciskać płatki kwiatków zaczynając od zewnątrz. W środku wycisnąć kropelki z odłożonego kremu cytrynowego. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego!

Porady

Zamiast kremu cytrynowego, do ozdobienia naszych babeczek możemy użyć kremu jagodowego, wg następującego przepisu: 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Przed połączeniem należy odłożyć 1 łyżkę masy jagodowej i około 2 łyżeczek kremu śmietankowego. Do worka cukierniczego z końcówką do robienia listków, nałożyć na brzegu odłożoną masę jagodową i napełnić kremem śmietankowo-jagodowym. W środek kwiatków wycisnąć kropelki kremu śmietankowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować