Ciasto z dodatkiem szpinaku, który nadał pięknego, wiosennego koloru. Udekorowane orzeźwiającym kremem cytrynowy w postaci kwiatków :)
4.5 (172 ocen)
Porady
Zamiast kremu cytrynowego, do ozdobienia naszych babeczek możemy użyć kremu jagodowego, wg następującego przepisu: 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Przed połączeniem należy odłożyć 1 łyżkę masy jagodowej i około 2 łyżeczek kremu śmietankowego. Do worka cukierniczego z końcówką do robienia listków, nałożyć na brzegu odłożoną masę jagodową i napełnić kremem śmietankowo-jagodowym. W środek kwiatków wycisnąć kropelki kremu śmietankowego.
Komentarze