Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 jajka
    szczypta soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
    150 g cukru trzcinowego
    250 g jogurtu naturalnego
    125 g masła
    250 g mąki pszennej tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    150 g orzechów piniowych
    dodatkowo na polewę: 50 g gorzkiej czekolady, 30 g jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
  • 2. Do miski wbić jajka, lekko je roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jogurt naturalny, stopione masło i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy piniowe. Połączyć składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek, po czym piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut na złotobrązowy kolor.
  • 3. Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

Jeżeli macie problem z zakupem orzechów piniowych, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować