3 jajka
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g cukru trzcinowego
250 g jogurtu naturalnego
125 g masła
250 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g orzechów piniowych
dodatkowo na polewę: 50 g gorzkiej czekolady, 30 g jogurtu naturalnego
Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
2.Do miski wbić jajka, lekko je roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jogurt naturalny, stopione masło i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy piniowe. Połączyć składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek, po czym piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut na złotobrązowy kolor.
3.Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem.
Porady
Jeżeli macie problem z zakupem orzechów piniowych, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi.
Komentarze