Moja pizza puszysta

4.42 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Domowa pizza na grubym cieście. Wszyscy moi znajomi i rodzina bardzo ja lubią.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl. mąki pszennej
    270ml mleka
    1/3 kostki świeżych drożdży
    łyżeczka soli
    4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

    FARSZ:
    pieczarki
    cebula
    sól
    pieprz
    papryka czerwona
    kiełbasa
    kukurydza
    ser żółty
    oregano
    koncentrat pomidorowy




Wystaw ocenę:

4.42 (187 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Moja pizza puszysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe. Kruszymy do niego drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Przelewamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto i przesiewamy na rozczyn mąkę. Nakrywamy miskę i odstawiamy na 10min. np. blisko kaloryfera, tak aby stała w najcieplejszym miejscu w domu. Po tym czasie solimy masę i bardzo dokładnie wygniatamy. Nakrywamy i odstawiamy na kolejne 10min. Następnie dodajemy olej i znowu wygniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Wykładamy nim dużą blachę, dziurkujemy całą powierzchnię ciasta widelcem i dokładnie smarujemy koncentratem pomidorowym.

    FARSZ: Oczyszczone pieczarki, paprykę i cebulę kroimy drobno i podsmażamy aż cebula się zarumieni, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz równomiernie rozprowadzamy na ciasto, posypujemy kukurydzą i pokrojoną kiełbaską, oregano i startym serem.

    Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika na ok 25min.

Porady

Żeby sprawdzić czy ciasto jest już dobrze upieczone, możemy otworzyć piekarnik i podważyć je widelcem. Jeśli jest ładnie zarumienione na dole i dobrze odchodzi od blachy to możemy je już wyjąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować