Warzywa w dipie jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wyśmienita porcja witamin dla zdrowia i urody.

  • 35 min

Składniki:

  • brokuł
    4 pomidory
    3 rzodkiewki
    szczypiorek
    pół płaskiej łyżeczki cukru
    ząbek czosnku
    duży jogurt naturalny typu greckiego
    1 łyżka oregano
    pieprz
    sól
    olej z winogron
    pieprz cytrynowy

Warzywa w dipie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy 6min.w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (bez pokrywki aby nie stracił intensywności koloru). Pomidory wkładamy do szklanego naczynia, delikatnie nacinamy w kilku miejscach skórkę, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2min. Po tym czasie wylewamy wodę, czekamy aż ostygną i obieramy ze skórek. Następnie kroimy w pół księżyce. Do jogurtu wyciskamy czosnek, dodajemy olej, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko układamy na talerzu, zalewamy gotowym sosem jogurtowym. Rzodkiewki oraz szczypiorek kroimy tak jak lubimy i posypujemy warzywa. Całość posypujemy pieprzem cytrynowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy