Mój puszysty piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę korzenną i wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać po jednym żółtku i po każdym dodaniu wymieszać. Wlać mleko i również wymieszać, potem dodać olej i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i miksować na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników. Dodać dżem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku około 40 minut.
2.Orzechy posiekać na drobne cząstki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao. Po każdej łyżce dokładnie wymieszać trzepaczką. Wrzucić posiekane orzechy i wymieszać. Ciepłą polewać ciasto.
Komentarze