Modre gołąbki

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję architekturę krajobrazu,poza tym zajmuję się tańce mi gotowaniem. Bardzo lubię komponować własne przepisy,jak ten na modre gołąbki.

Składniki:

  • ● główka czerwonej kapusty
    ● szkl. kaszy jęczmiennej
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● cebula
    ● plaster boczku
    ● 2 szkl. wody
    Sos: cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● 20 dag pieczarek
    ● 2 łyżki śmietany
    ● łyżka mąki
    ● przyprawy: sól, pieprz,
    zioła prowansalskie, oregano,
    słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Modre gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na patelni 1. Kapustę sparzamy i ostrożnie
    oddzielamy liście. Moczymy
    je chwilę w osolonym wrzątku,
    aby zmiękły. Boczek kroimy
    w kostkę i wytapiamy na patelni.
    Cebulę kroimy w kostkę.
  • farsz na liściu kapusty 2. Farsz: cebulę podsmażamy
    na boczku. Dodajemy do mielonego
    mięsa, mieszamy i doprawiamy
    do smaku. Kaszę
    płuczemy i wsypujemy do gorącej
    osolonej wody. Gotujemy.
    Mieszamy z mięsem. Farsz nakładamy
    na liście kapusty i zwijamy,
    formując gołąbki.
  • duszone gołąbki 3. Gołąbki chwilę smażymy,
    a następnie podlewamy wodą
    i dusimy do miękkości. W tym
    czasie robimy sos. Cebulę kroimy
    w kostkę i szklimy na oleju. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
    w cienkie plasterki i dodajemy
    do cebuli. Podlewamy wodą
    i dusimy. Doprawiamy przyprawami
    i ziołami. Zagęszczamy
    śmietaną wymieszaną z mąką.

Porady

Jeśli liście kapusty są twarde i zbyt kruche, możemy najpierw gotować je ok. 15 minut w osolonej wodzie (lub całą główkę ok. 1/2 godziny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować