Mocno serowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmielić, przełożyć do miski. Następnie wbić jajko, wsypać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
2.Na talerz wsypać mąkę. Ciasto twarogowe nabierać łyżką, formować w rękach kulkę, obtoczyć w mące i tak do wyczerpania składników. Deskę oprószyć mąką. Każdą kulkę twarogową należy tępą stroną noża spłaszczać tworząc małe placki.
3.Masło roztopić na patelni. smażyć placuszki na wolnym ogniu, na złoty kolor z obydwóch stron.
4.Jeszcze ciepłe placuszki obficie posypać mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Polać kwaśną śmietaną i udekorować listkami mięty lub melisy. Smacznego!
Komentarze