Połączenie czekolady i piwa jest idealne. Dodatek owoców i kefiru sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste i delikatne.
60 min
Składniki:
300 ml ciemnego piwa
250 g masła
50 g kakao
25 g chipsów czekoladowych
300 g cukru
150 g kefiru bądź maślanki
100 g jajka
300 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki sody
świeże owoce (maliny, jeżyny, wiśnie etc.)
Mocno czekoladowe, czarne ciasto piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piwo umieścić w rondelku i dodać masło/Całość podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodać czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić.
2.Do powstałem mieszanki piwno-maślanej dodać wszystkie sypkie składniki z wyjątkiem mąki.
3.Do mieszanki dodać jajka oraz kefir. Wszystko energicznie połączyć rózgą kuchenną. Na koniec dodać mąkę. Całość mieszać tylko do połączenia się składników.
4.Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 20x30 cm bądź tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (wierzch ciasta powinien być delikatnie ścięty). Po tym czasie wyciągnąć ciasto i poukładać na nim owoce. Wsadzić ponownie do pieca i piec przez ok 15 minut (bądź do tzw. suchego patyczka)
Komentarze