Mocno czekoladowe, czarne ciasto piwne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie czekolady i piwa jest idealne. Dodatek owoców i kefiru sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste i delikatne.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 ml ciemnego piwa
    250 g masła
    50 g kakao
    25 g chipsów czekoladowych
    300 g cukru
    150 g kefiru bądź maślanki
    100 g jajka
    300 g mąki pszennej
    2,5 łyżeczki sody
    świeże owoce (maliny, jeżyny, wiśnie etc.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Piwa

Mocno czekoladowe, czarne ciasto piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piwo umieścić w rondelku i dodać masło/Całość podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodać czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić.
  • 2. Do powstałem mieszanki piwno-maślanej dodać wszystkie sypkie składniki z wyjątkiem mąki.
  • 3. Do mieszanki dodać jajka oraz kefir. Wszystko energicznie połączyć rózgą kuchenną. Na koniec dodać mąkę. Całość mieszać tylko do połączenia się składników.
  • 4. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 20x30 cm bądź tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (wierzch ciasta powinien być delikatnie ścięty). Po tym czasie wyciągnąć ciasto i poukładać na nim owoce. Wsadzić ponownie do pieca i piec przez ok 15 minut (bądź do tzw. suchego patyczka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować