Mangold, rukola, szpinak, batavia zielona i czerwona, słodka gruszka i pikantny, miękki ser kozi, a wszystko skropione dressingiem z pomarańczy i musztardy. Uwielbiam takie pikantno-słodkie połączenia w sałatach.
15 min
Składniki:
125 g mix sałat: mangold, rukola, szpinak, batavia czerwona i zielona
100 g sera francuskiego pikantnego typu brie z koziego mleka, Geramont - cremig-würzig
1 gruszka, niezbyt dojrzała
Dressing:
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka musztardy
150 ml soku ze świeżej pomarańczy
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Mix sałat z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałaty myjemy, osuszamy. Układamy na 3 talerzach. Gruszkę myjemy (nie obieramy) i tniemy najpierw na pół a potem w cienkie plasterki. Ser kroimy w małe części. Gruszkę i ser układamy na sałacie.
2.W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, oprócz soli i pieprzu. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Dressing należy delikatnie zredukować, wówczas zrobi się bardziej gęsty i kremowy. Na samym końcu dosmaczamy dressing solą i pieprzem. Chłodzimy i przed podaniem, polewamy sałatę.
Komentarze