Składniki na masę:
- Słoik dżemu wiśniowego lub wiśni w syropie
- ½ kostki masła
- 2 i ½ szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- pół szklanki cukru
- sok z cytryny
Miodowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie placków:
Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy i połączyć ze sobą. Podzielić ciasto na 3 części i do jednej z nich dodać kakao i ponownie gnieść aż do uzyskania jednolitego koloru.
2.Placki pieczemy 20 minut w temp 160ºC.
3.Przygotowanie masy:
Kaszę ugotować na mleku i wystudzić. Powinna być bardzo gęsta. Masło utrzeć z cukrem i ucierać dodając stopniowo kaszę. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
4.Przekładamy kolejno: jasny placek, połowa masy, brązowy placek, połowa masy wymieszana z wiśniami i jasny placek na koniec.
Można polać stopioną gorzką czekoladą.
Komentarze