miodowe kudłacze

4.9 (186 ocen)

  • 60 min

Kudłacze, znane też pod nazwą "lamingtony" to ciasteczka popularne w Australii. Tradycyjnie robi się je z ciasta biszkoptowego, te zostały zrobione z ciasta miodowego, taki przepis znalazłam w starym maminym zeszycie. Wyglądają niepozornie ale są bardzo smaczne,znikają błyskawicznie.

  • 60 min

Składniki:

  • *blaszka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    50 g masła
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na polewę:
    3/4 szklanki mleka
    200 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kakao
    dodatkowo:
    200 g kokosu
Wystaw ocenę:

4.9 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Miodowe kudłacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodać jajko i miód. Powoli ucierając wlewać mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. piec w 180*C około 30 minut
  • 2. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na małe kwadraty. Składniki polewy zagotować i wystudzić (będzie dość rzadka ale taka ma być). Kawałki ciastka zanurzać w polewie a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować