KUDŁACZE

4.5 (169 ocen)

Kudłacze zwane również lemingtonami oraz kostkami czekoladowymi są idealnym wypiekiem na różne okoliczności. Znikną szybko w gronie rodziny przy kawie a dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jaja
    - 1 i 1/2 szkl. mąki
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250 g. masła
    Polewa:
    - 125 g. masła
    - 10 łyżek wody
    - 1/2 szkl. cukru
    - 4 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    - 150 g. wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kudłacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Miksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy. Mieszając szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 35- 40 min. w 180 stopniach.
  • 2. Polewa:
    Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao. Mieszać do roztopienia się cukru.
  • 3. Ostygnięty placek pokroić w kostkę. Każdą kostkę zanurzyć w polewie. Następnie w wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować