Kudłacze zwane również lemingtonami oraz kostkami czekoladowymi są idealnym wypiekiem na różne okoliczności. Znikną szybko w gronie rodziny przy kawie a dzieci je uwielbiają.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g. masła
Polewa:
- 125 g. masła
- 10 łyżek wody
- 1/2 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 150 g. wiórek kokosowych
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Miksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy. Mieszając szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 35- 40 min. w 180 stopniach.
2.Polewa:
Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao. Mieszać do roztopienia się cukru.
3.Ostygnięty placek pokroić w kostkę. Każdą kostkę zanurzyć w polewie. Następnie w wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki.
Komentarze