Minimalistyczne na bogato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Minimum składników, maksimum smaku. Ciasto drożdżowo-batatowe bez jajek, mleka i tłuszczu. Idealnie pasuje tutaj dodatek żurawinowo-pigwowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 g batatów - po ugotowaniu
    • szklanka wody spod gotowania batatów
    • 80 g drożdży
    • szklanka cukru waniliowego domowej roboty
    • 400 g mąki pszennej
    • 200 g mąki kukurydzianej
    • szczypta soli
    • 200 g suszonej żurawiny
    • odrobina mleka
    Na pigwowo-żurawinowy dodatek:
    • pigwa
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Minimalistyczne na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • minimalistyczne na bogato 1. Batata obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przed odcedzeniem ziemniaka należy odlać szklankę wody.
    Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy je łyżką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą, zalewamy połową szklanki ciepłej (ale nie za gorącej) wody spod gotowania batata. Dobrze mieszamy i dostawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
    W dużej misce wysypujemy mąki, dodajemy cukier, sól. Dolewamy resztę wody spod gotowania batata, oraz przeciśniętego przez praskę batata (300g po ugotowaniu). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Dodajemy żurawinę i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • minimalistyczne na bogato 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go albo do foremek na babeczki (jeśli chcemy uzyskać drożdżowe babeczki)
  • minimalistyczne na bogato 3. lub formujemy a ciasta okrągły bochenek. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Ciasto smarujemy delikatnie z wierzchumlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg babeczki- ok. 17-20 minut, chlebek- 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z dodatkiem pigwowo-żurawinowym.
  • dodatek żurawinowo-pigwowy 4. Dodatek żurawinowo- pigwowy- Pigwę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cukier i sok z cytryny. Dodajemy pigwę i żurawinę. Dusimy na małym ogniu do momentu, kiedy pigwa straci surowość, a sos odparuje. Smacznego!

Porady

Jeśli nie dostaniecie batatów, ciasto można zrobić na bazie zwykłych ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Suszona żurawina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować