Ciekawa wersja klasycznych zapiekanek na bagietce.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża bagietka
300 g jogurtu islandzkiego skyr
200 g boczku wędzonego parzonego
200 g cukinii
250 g drobnych pieczarek
2 szalotki
300 g sera żółtego w kostce
sałata fryzyjska lub rukola
łyżka oliwy
sól
pieprz
ketchup
Zapiekanki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę drobno posiekać, pieczarki pokroić na cztery części, cukinię zetrzeć na grubych oczkach.
Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej przygotowane składniki.
Wyłączyć gaz, dodać skyr i obficie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać do powstania kremowej masy.
2.Bagietkę przekroić w poprzek i na mniejsze części. Wyłożyć na nią przygotowaną masę. Pokroić boczek w kostkę i również położyć na bułce.
3.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
4.Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach i obficie posypać nim przygotowaną bagietkę. Piec przez około 5 minut, aż ser będzie rozpuszczony a bułka chrupiąca. Na wierzchu ułożyć sałatę lub rukolę i polać ketchupem.
Smacznego!
Komentarze