Zapiekanki na bogato

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciekawa wersja klasycznych zapiekanek na bagietce.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża bagietka
    300 g jogurtu islandzkiego skyr
    200 g boczku wędzonego parzonego
    200 g cukinii
    250 g drobnych pieczarek
    2 szalotki
    300 g sera żółtego w kostce
    sałata fryzyjska lub rukola
    łyżka oliwy
    sól
    pieprz
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Zapiekanki Ser

Zapiekanki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę drobno posiekać, pieczarki pokroić na cztery części, cukinię zetrzeć na grubych oczkach.
    Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej przygotowane składniki.
    Wyłączyć gaz, dodać skyr i obficie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać do powstania kremowej masy.
  • 2. Bagietkę przekroić w poprzek i na mniejsze części. Wyłożyć na nią przygotowaną masę. Pokroić boczek w kostkę i również położyć na bułce.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • 4. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach i obficie posypać nim przygotowaną bagietkę. Piec przez około 5 minut, aż ser będzie rozpuszczony a bułka chrupiąca. Na wierzchu ułożyć sałatę lub rukolę i polać ketchupem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować