Pizza farmerska na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w cukrze.Z mąki usypujemy kopczyk ,robimy wgłębienie solimy .Dodajemy oliwę,rozpuszczone drożdże,wodę,wyrabiamy ciasto do momentu ,gdy będzie gładkie i elastyczne.Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny ..Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji,doprawiamy pieprzem.Pieczarki podsmażamy na maśle doprawiając do smaku vegetką i pieprzem.
Fileta z kurczaka pokroić w kosteczkę,doprawić przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroic w półplasterki ,podsmażyć na maśle doprawiając do smaku kucharkiem i pieprzem.Wędlinkę pokroić w paseczki,ser zetrzeć na grubych oczkach.Cebulę pokroić w pół krążki.Gotowe ciasto na pizzę wyłożyć na wysmarowaną dużą blaszkę.Posmarować sosem pomidorowym.Układać kolejno przygotowane dodatki:pieczarki,cebulę,wędlinę,kurczaka,kukurydzę i ser.Piec ok 12-15 min w mocno nagrzanym piekarniku.Podawać z ulubionym sosem czosnkowym i ketchupem.Można również posypać szczypiorkiem lub natka pietruszki.
Komentarze