Dla miłośników czekolady i róży - mini tarty czekoladowe z konfiturą różaną
Składniki:
Ciasto kruche:
110 g masła
120 g cukru kryształ
250 g mąki
50 g migdałów drobno zmielonych
1 jajko
150g konfitury różanej
Masa czekoladowa
50 g żółtka
1 jajko
60 g cukier kryształ
200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
125 g masło
Mini tarty czekoladowe z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, mąkę i migdały posiekać nożem, dodać jaja i jak najszybciej zagnieść.
2.Ciasto kruche włożyć na 30 – 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość około 3 – 4 mm.
3.Ciasto ułożyć w formach do tarty (wcześniej wysmarowanych masłem). Podziurkować widelcem, a następnie przykryć papierem pergaminowym i obciążyć łuskanym grochem lub drobną fasolą, by nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia.
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Spody z ciasta kruchego ostudzić, a następnie nałożyć i rozsmarować konfiturę różaną
5.Masa czekoladowa: Żółtka, jaja i cukier ubić na puszystą pianę. Czekoladę rozpuścić i wymieszać z miękkim masłem, a następnie wymieszać z pianą.
6.Na przygotowane wcześniej spody z ciasta kruchego nakładać masę czekoladową. Zapiekać wszystko ponownie w piecu przez około 15 minut i podawać tarty ciepłe, posypane kakao i cukrem pudrem.
Zobacz więcej czekoladowych słodkosci na: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl
Komentarze