Migdałowa tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Ulepić kulę, wstawić do lodówki na 30 min.
2.Mleko osłodzić cukrem i ugotować na nim gęsty budyń. Wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
3.Ciasto rozwałkować podsypując mąką, na dwa placki o średnicy 17 cm. Włożyć do okrągłych form do pieczenia tart. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec w 200 st. Ok. 25 minut (po ok. 15 minutach pieczenia, można zdjąć fasolę i odkryć tartę, żeby się zrumieniła, osłaniając ewentualnie jej brzegi, które rumienią się szybciej niż środek). Wystudzić.
4.Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, po troszku dokładać do budyniu i miksować, na gładki krem.
Do środka tarty wyłożyć krem, posypać jeżynami. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Komentarze