Maxi King White - ciasto bez pieczenia

4.98 (182 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię ciasta wzorowane na batonikach, to nic, że Maxi King występuje w wersji ciemnej - zrobiłam dla odmiany coś jasnego. Wszystkim smakowało :)

  • 30 min

Składniki:

  • Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)
    1 puszka masy kajmakowej
    40 dag mleka w proszku - skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)
    25 dag masła - 1 kostka
    1 szklanka mleka
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 tabliczki białej czekolady
    1/4 szklanki mleka do polewy
    puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

4.98 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maxi king white - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca - ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.
  • 2. Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.
  • 3. Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.

Porady

Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować