Maślane Nuggetsy

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Na wakacjach usłyszałam, że można zrobić kotleciki w maślance i panierce z krakersów. Bez gotowego przepisu postanowiłam sama go stworzyć.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
    1 szklanka maślanki
    1 paczka słonych krakersów
    mąka
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Nuggetsy

Maślane nuggetsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet pokrojony w paski 1. Filet z kurczaka kroimy w cienki paski
  • Przyprawiony filet 2. Doprawiamy fileta do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ziołami prowansalskimi
  • Filet w maślance 3. Zalewamy fileta maślanką i odstawiamy na 45 minut do lodówki
  • Filet w cieście 4. Po wyjęciu fileta z lodówki oddzielamy go od maślanki i podsypujemy ją mąką do uzyskania ciasta troszkę gęstszego niż na naleśniki. Wkładamy fileta do przygotowanego ciasta i mieszamy.
  • Panierka z krakersów 5. W osobnym naczyniu przygotowujemy panierkę z pokruszonych krakersów.
    Paseczki fileta z ciasta maślanego obtaczamy w panierce i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
  • Nuggetsy 6. Nuggetsy można podawać z ziemniakami i surówką jak również doskonale nadają się do tortilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować