Malinowy tort z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka Ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia bo szybko rośnie). Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąkę.Przelać do tortownicy 21 cm, wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni około 25 min. Jeżeli chcemy uzyskać biszkopt ciemny, dodajemy do ciasta 2 łyżki kakao.Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części , nasączyc herbata tylko dwa blaty biszkoptu (środkowy oraz górny) ponieważ masa malinowa częściowo wsiąknie do biszkoptu.
2.Maliny rozmrozić, odsączyć sok który należy zachować.Sok, który puściły maliny wymieszać z dżemem. Umieścić w rondelku i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Włozyć rozmrożone maliny i nadal podgrzewać, często mieszając do czasu, aż powstanie gęsta masa. Pozostawić do przestygnięcia.
3.Smietanke ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Caly czas ubijając stopniowo dodawać mascarpone.
Masę malinową wyłożyć na dolny blat biszkoptu, przykryć środkowym blatem. Na to nałożyć polowe masy z serka mascarpone i przykryć pozostałym blatem. Tort udekorować pozostałą masą z serka mascarpone, obłożyć posiekaną białą czekolada, udekorować malinami.
Komentarze