Tort malinowy z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort lekko orzeźwiający dzięki malinowej galaretce. Poza tym krem z mascarpone i śmietanki, do obłożenia tortu użyłam rurek z kremem, a wierzch obsypałam kolorowymi cukierkami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (tortownica 27 cm):

    biszkopt (składniki na 1 biszkopt):

    jajka 3 szt,

    mąka pszenna 0,5 szklanki,

    mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,

    cukier 0,5 szklanki,

    sól szczypta,


    krem:

    ser mascarpone 250 g,

    śmietanka 36% 600 ml,

    cukier puder 7 łyżek,


    dodatkowo:

    galaretka czerwona 3 szt,

    maliny świeże lub mrożone 600 g,

    woda gorąca 3,5 szklanki,

    ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania,

    czekoladowe drażetki z kolorową polewą,


    do nasączenia:

    woda 1/4 szklanki,

    cukier waniliowy 1 łyżeczka,

    sok z cytryny 1 łyżeczka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciastka Biszkopty Rurki

Tort malinowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do oddzielnej miski. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.


    Jeśli do ciasta używamy mrożone maliny, to należy je odmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretka całkowicie ostygnie, to dodajemy do niej maliny. Z upieczonych biszkoptów zeskrobujemy delikatnie powstałą podczas pieczenia skorupkę oraz usuwamy papier do pieczenia. Dwa biszkopty przekładamy z powrotem do tortownicy. Tężejącą galaretkę wylewamy po równo na oba biszkopty i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie usuwamy rant tortownicy.

    Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski i miksujemy zaczynając od niskich obrotów miksera. Krem ubijamy do momentu aż będzie całkowicie sztywny, wtedy dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. W razie potrzeb dosładzamy krem. Na pierwszy biszkopt z galaretką nakładamy 1/3 części kremu, przykrywamy drugim biszkoptem z galaretką i również nakładamy 1/3 części kremu. Wierzch przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym i nasączamy biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obkładamy rurkami, a na wierzch wysypujemy kolorowe drażetki.

Porady

Tort dodatkowo możemy obwiązać kokardą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mascarpone Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort malinowy

To może cię zainteresować