Tort malinowy z mascarpone

  • wyświetlono: 420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort lekko orzeźwiający dzięki malinowej galaretce. Poza tym krem z mascarpone i śmietanki, do obłożenia tortu użyłam rurek z kremem, a wierzch obsypałam kolorowymi cukierkami.

P1040742 (3)
  • 25 porcje
  • 180min

Składniki

(tortownica 27 cm):

biszkopt (składniki na 1 biszkopt):

jajka 3 szt,

mąka pszenna 0,5 szklanki,

mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,

cukier 0,5 szklanki,

sól szczypta,


krem:

ser mascarpone 250 g,

śmietanka 36% 600 ml,

cukier puder 7 łyżek,


dodatkowo:

galaretka czerwona 3 szt,

maliny świeże lub mrożone 600 g,

woda gorąca 3,5 szklanki,

ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania,

czekoladowe drażetki z kolorową polewą,


do nasączenia:

woda 1/4 szklanki,

cukier waniliowy 1 łyżeczka,

sok z cytryny 1 łyżeczka,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort malinowy z mascarpone

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do oddzielnej miski. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.


    Jeśli do ciasta używamy mrożone maliny, to należy je odmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretka całkowicie ostygnie, to dodajemy do niej maliny. Z upieczonych biszkoptów zeskrobujemy delikatnie powstałą podczas pieczenia skorupkę oraz usuwamy papier do pieczenia. Dwa biszkopty przekładamy z powrotem do tortownicy. Tężejącą galaretkę wylewamy po równo na oba biszkopty i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie usuwamy rant tortownicy.

    Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski i miksujemy zaczynając od niskich obrotów miksera. Krem ubijamy do momentu aż będzie całkowicie sztywny, wtedy dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. W razie potrzeb dosładzamy krem. Na pierwszy biszkopt z galaretką nakładamy 1/3 części kremu, przykrywamy drugim biszkoptem z galaretką i również nakładamy 1/3 części kremu. Wierzch przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym i nasączamy biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obkładamy rurkami, a na wierzch wysypujemy kolorowe drażetki.

Porady

Tort dodatkowo możemy obwiązać kokardą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptkremdrażetkiMalinykolorowemascarponerurki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

11 listopada jest bardzo szczególną...

Tort malinowy

Dodane przez: Paulina16621

Tort malinowy

Tort przygotowałam na 5 rocznicę...

Tort limonkowo miętowy z frużeliną malinową

Dodane przez: Paula0707

Tort limonkowo miętowy z frużeliną malinową

Pyszny orzeźwiający torcik urodzinowy...

tort z pianką

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Tort z malinową pianką

Przepis na to pyszne ciasto dostałam...

Tort Czekoladowo-ciasteczkowy z wkładką malinową.

Dodane przez: Słodko Słodka

Tort Czekoladowo-Ciasteczkowy z Wkładką Malinową

Taki torcik poczyniłam w prezencie...

Tort nutellowy  z serkiem mascarpone

Dodane przez: kinga0826

Tort nutellowy z serkiem mascarpone

Na rozpoczęcie nowego roku