Malinowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i ubić.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ubitych jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt wystudzić.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno,dodać czekoladę i żelatynę,dokładnie ubić.
3.Masę śmietankową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
4.Delicje przekroić na pół i ułożyć wokół ciasta,delikatnie wbijając do masy.Środek wyłożyć malinami.
5.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w dwóch szklankach gorącej wody i wystudzić.Tężejącą galaretką zalać ciasto.Następnie wstawić do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Komentarze