Malinowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodka masa,gorzki biszkopt,kwaśna galaretka z malinami,to wszystko sprawia ,że ciasto smakuje wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa śmietankowo-czekoladowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    pół tabliczki białej czekolady (5 dag )
    1 łyżka żelatyny

    dodatkowo:
    1 szklanka malin
    1 galaretka malinowa
    1 opakowanie delicji malinowych (15 dag )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Malinowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i ubić.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ubitych jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt wystudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
    Kremówkę ubić na sztywno,dodać czekoladę i żelatynę,dokładnie ubić.
  • 3. Masę śmietankową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Delicje przekroić na pół i ułożyć wokół ciasta,delikatnie wbijając do masy.Środek wyłożyć malinami.
  • 5. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w dwóch szklankach gorącej wody i wystudzić.Tężejącą galaretką zalać ciasto.Następnie wstawić do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować