Makowiec z Kubusiem

5 (153 ocen)

Wbrew pozorom jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To smakowity i nowatorski sposób na makowca.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    200 g margaryny
    Szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki warstwy makowej:
    3 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami
    3 białka
    Składniki masy kubusiowej:
    3 szklanki gęstego soku typu „Kubuś”
    1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    Ponadto:
    Gęsta Konfitura różana
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z kubusiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę i posiekaj dokładnie. Następnie wsyp cukier i wlej żółtka. Zagnieć ciasto. Podziel na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm, a drugą rozwałkuj.
    2. Przygotuj warstwę makową. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy makowej.
    3. Przygotuj masę kubusiową. 2,5 szklanki soku zagotuj. Resztę rozmieszaj z budyniem i wlej do gotującego się soku.
    4. Na cieście rozsmaruj cienką warstwę konfitury, wyłóż masę makową, gorącą masę kubusiową oraz pozostałą cześć ciasta. Piecz około godziny w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować