Makaron z łososiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wrzącą wodą a po chwili odcedzamy i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy ugotowane grzyby i podsmażamy na oliwie, na małym ogniu.
2.Następnie dodajemy po ok 5 minutach śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos około 5 minut (jeśli będzie za gęsty można dodać trochę mleka). W między czasie łososia myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny a następnie smażymy na patelni lub grillujemy
3.Po usmażeniu łososia dzielimy na małe kawałki. Makaron gotujemy aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego sosu śmietanowego, mieszamy i dodajemy na koniec kawałki łososia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy pokrojona natką pietruszki i parmezanem.
Komentarze