Makaron penne z fasolką i dojrzałym serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Lekkie sycące danie idealne również dla osób dbających o swoją figurę. Mieszanka serów oraz tymianek dają wyraźny oraz przyjemny smak całej potrawie.

  • 25 min

Składniki:

  • - 50 g makaronu pełnoziarnistego rurek skośnych penne rigate
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - garść zółtej fasolki (może być mrożona)
    - papryka czerwona
    - 3/4 szklanki bulionu z kurczaka (z kostki)
    - 1/2 ząbku czosnku
    - 2 łyżeczki przyprawy tymianku (może być również świeżo pokrojony)
    - 1 łyżka startego parmezanu
    - 1 łyżka startego dojrzałego sera twardego
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron penne z fasolką i dojrzałym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron z fasolka 2 1. Makaron gotujemy według opakowania. Na dużej patelki (może być wok) podgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy fasolkę (około 5-7 minut), aż będą miękkie i lekko brązowe. Następnie dodajemy paprykę oraz wyciśnięty czosnek. Zalewamy to bulionem, zmniejszamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy makaron, połowę sera, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i sypiemy resztą sera.

Porady

Dla urozmaicenia koloru w daniu można użyć papryki czerwonej i żółtej oraz posypać talerz dla ozdoby igiełkami rozmarynu. Przepis podany dla jednej osoby około 400 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować