MACZANKA

4.4 (173 ocen)

  • 10 min

Szybkie pyszne śniadanie

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
    2 jajka
    sól
    1 duża łyżka mąki
    pół cebuli
    ok 100g masła
Wystaw ocenę:

4.4 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Maczanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Odlewmay pół szklanki mleka, reszte zagotować z szczyptą soli. Osobno w misce trzepaczką mieszmy jajka z mąką tak aby nie było grudek, dodajemy zostawione wcześniej pół szklanki mleka. Cebulę kroimy w małą kostkę smażymy na maśle na złoty kolor. Gotujące mleko odstawiamy z palnika i dodajemy wymieszaną mąke z jajkami i mlekiem i mieszając gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje ok 2-3min. Wykładamy na talerz, polewmy tłuszczem z cebulką. Jemy maczając chleb. Smacznego

Porady

Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Porcja na 2 osoby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować