Lukier plastyczny - masa cukrowa

4.5 (188 ocen)

  • 15 min

Lukier plastyczny , każdy tort ozdobiony nim będzie wyglądał rewelacyjnie a przepis jest niedrogi i łatwy w wykonaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • 700 - 800 g. cukru pudru , 100 ml. gorącej wody , 4 łyżeczki żelatyny spożywczej , łyżka margaryny , 100 g. glukozy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Lukier plastyczny - masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 100 ml. wody wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia , następnie dodać glukozę i mieszać dalej. Kiedy wszystko się rozpuści na stolnicę wysypujemy połowę wcześniej przygotowanego cukru pudru i zagnietamy do połączenia składników. Stopniowo dosypujemy resztę cukru pudru i dalej ugniatamy. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.Masę cukrową należy robić bezpośrednio przed zdobieniem tortu gdyż szybko wysycha , ewentualnie możemy zrobić ją wcześniej i zawinąć w wilgotną ściereczkę.

Porady

Masę można barwić dowolnymi barwnikami , jeżeli nie wykożystamy całej możemy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku , przed następnym użyciem wystarczy ją podgrzać chwilkę w mikrofalówce aby znów była plastyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lukier plastyczny Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować