Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebule siekamy. Podsmażamy cebule i pieczarki(lekko doprawiamy). Gotujemy rybę w mleku przyprawionym odrobiną pieprzu(ok 5 min) Wyciągamy łososia, odrywamy od niego skórę i rozdrabniamy na małe kawałki. Ser kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 200C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 części ( kroimy wzdłuż tak żeby jeden płat był szerszy od drugiego o ok 3cm, a następnie w poprzek na pół)
Węższe kawałki kładziemy na blachę i wykładamy na jego środek farsz( po 1/2). Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim przygotowane spody, dokładnie dociskamy brzegi( ja robię to widelcem)
Smarujemy całość resztą jajka.
Pieczemy ok 25 min.
Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki
Komentarze