Łosoś w cieście francuskim

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Duże, pieczone pierogi nadziewane farszem z łososia z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g świeży filet z łososia
    150 g pieczarek
    80 g camembert
    1 torebka brązowego ryżu
    pęczek pietruszki
    1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
    0,5 cebuli
    1 żółtko
    sól, pieprz
    szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebule siekamy. Podsmażamy cebule i pieczarki(lekko doprawiamy). Gotujemy rybę w mleku przyprawionym odrobiną pieprzu(ok 5 min) Wyciągamy łososia, odrywamy od niego skórę i rozdrabniamy na małe kawałki. Ser kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto francuskie dzielimy na 4 części ( kroimy wzdłuż tak żeby jeden płat był szerszy od drugiego o ok 3cm, a następnie w poprzek na pół)
    Węższe kawałki kładziemy na blachę i wykładamy na jego środek farsz( po 1/2). Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim przygotowane spody, dokładnie dociskamy brzegi( ja robię to widelcem)
    Smarujemy całość resztą jajka.
    Pieczemy ok 25 min.
    Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować