LODY WANILIOWE

4.5 (183 ocen)

Te lody są smaczniejsze niż w tutejszej lodziarni

Składniki:

  • Przepis podstawowy:

    ½ litra mleka pełnotłustego
    8 żółtek
    ½ laski wanilii (u mnie cukier waniliowy)
    ¾ szklanki cukru pudru
    szklanka śmietany kremówki (30%)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z miąższem wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, cały czas miksując dodać powoli gorące mleko. Miskę z masą mleczno-jajeczną postawić na garnku z gotującą wodą i ubijać na parze aż lekko zgęstnieje, ostudzić. Śmietanę (wcześniej schłodzoną) ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą mleczno-jajeczną. Wstawić do zamrażalnika, gdy lody zaczną zamarzać należy „przemiksować” co godzinę aby nie zamarzły na kość a pozostały puszyste.

Porady

Ja przygotowuję te lody w maszynce do lodów, na swoją (produkuje ok. litra lodów) biorę połowę tej porcji. Masę mleczno- jajeczną po wystudzeniu, oraz śmietanę przed ubiciem wkładam do zamrażalnika (zwłaszcza latem) aby cała masa była jak najbardziej schłodzona przed wlaniem do maszynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować