Lekkie grzanki z rukolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna alternatywa dla tradycyjnych grzanek- wyśmienite śniadanie lub kolacja.

  • 30 min

Składniki:

  • - bułka/bagietka pełnoziarnista
    - mozzarella
    - garść rukoli
    - pomidor
    - czosnek
    - łyżeczka masła
    - sól, zioła prowansalskie
    - oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Przystawki Grzanki

Lekkie grzanki z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę/bagietkę przekrajamy na pół, cienko smarujemy masłem z odrobiną czosnku przeciśniętego przez praskę. Oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
  • 2. Mozzarellę kroimy na plasterki, układamy na pieczywie. Wsadzamy do piekarnika i zapiekamy 7-10 minut (do rozpuszczenia sera). Pomidora kroimy w kosteczkę.
  • 3. Na ciepłe zapiekanki nakładamy rukolę oraz pomidora. Dekorujemy oliwkami.

Porady

Mozzarellę możemy zastąpić parmezanem, albo dowolnym żółtym serem o ostrym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować