Morszczuk z patelni grillowej z ziemniakami z podsmażonym szczypiorkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody, suszymy ręcznikiem kuchennym. Koperek drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.
2.Rybę przyprawiamy z obu stron, posypujemy koperkiem, nacieramy czosnkiem. Skrapiamy cytryną. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki gotujemy. Szczypior siekamy.
3.Patelnię do grillowania rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym. Rybę grillujemy z każdej strony 5-7 minut- w zależności od grubości fileta.
4.Rybę przekładamy na talerz. Na patelnię grillową dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, dodajemy szczypiorem i podsmażamy ok. 5 minut. Ziemniaki podajemy z omastą ze szczypioru.
Porady
Zamiast świeżego koperku możemy użyć suszonego. Danie będzie mniej kaloryczne, jeśli rybę będziemy grillować bez użycia oleju.
Komentarze