Lekka tarta z kurczakiem na orkiszowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).
2.Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
3.Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas)
4.Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty.
5.Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki).
Całością zalać kurczaka i rozprowadzić równo łyżką.
6.Pomidorki koktajlowe wymyć i poprzekrawać w połowie, a następnie poukładać na wierzchu tarty, delikatnie docisnąć. Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami.
Komentarze